Projecten van partners
Het netwerk van de City Deal Impact Ondernemen bestaat uit bijna 70 partijen. Zij werken op eigen initiatief aan een verbeterd ecosysteem voor impact ondernemen. Op deze pagina lichten we hun projecten uit.
Social Enterprise NL
In verdere samenwerking met Google.org
Social Enterprise NL zou graag zien dat de social enterprise beweging inclusiever wordt. Momenteel zijn er namelijk (potentiële) sociaal ondernemers die nu nog te weinig bereikt worden en daarom niet de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Daarom is Social Enterprise NL gestart met All-in: een meerjarig programma (2022-2024) met als doel de social enterprise beweging inclusiever te maken. Het programma bestaat uit een onderzoek naar de knelpunten en kansen voor deze ondernemers, de activatie van key stakeholders (zoals financiers en netwerken) en verschillende ondersteuningsprogramma’s.
Gemeente Amsterdam
Amsterdam Impact is opgericht in 2015 en is een initiatief van de afdeling Economische Zaken van de gemeente Amsterdam. Het doel van het Amsterdam Impact programma is om de ontwikkeling van sociaal ondernemerschap in Amsterdam te ondersteunen en de stad internationaal te positioneren als toplocatie voor impactgedreven ondernemingen.
Social Club Den Haag
Gemeente Den Haag
Breedweer
Stichting SWOM (Studeren en Werken Op Maat)
In verdere samenwerking met 20 andere partijen
Als eerste stad in Nederland slaan in Den Haag buurtorganisaties en lokale sociale ondernemers de handen ineen om gezamenlijk stadsgenoten met een langdurige uitkering weer perspectief te geven op een baan en een opleiding. Kortom een Baankans! Momenteel zitten er in Den Haag nog steeds 23.000 mensen met een langdurige uitkering thuis. Een groot gedeelte van deze groep (geschat op 15-25%) zou best wel weer aan de slag willen gaan, maar heeft moeite met het vinden van een geschikte werkgever. Samen met de buurtorganisaties uit Den Haag Zuidwest gaat Social Club Den Haag, de branchevereniging van erkende sociaal ondernemers, op zoek naar de talenten en dromen van deze groep werkzoekenden en biedt ze een opleiding met 100% baangarantie bij een sociale onderneming in de regio Den Haag.
Social Enterprise NL
In verdere samenwerking met
Fred Foundation
De Butterfly Award is een initiatief van Fred Foundation en Social Enterprise NL om sociale ondernemingen die hard werken aan een mooi toekomstbeeld in het zonnetje te zetten zonder dat er sprake is van iets te winnen. Het hele idee van winnen is gebaseerd op competitie en uitsluiting en dat is precies wat de Butterfly Award niet beoogt. Een kleine onderneming kan een enorme invloed hebben op heel veel grote spelers. De sociale onderneming die de award in ontvangst neemt, krijgt tevens een bedrag van €12.345,67 om nog verder te kunnen vliegen en om nog meer verschil te maken in de wereld.
Social Enterprise NL
PwC
Gemeente Utrecht
Gemeente Amsterdam
In verdere samenwerking met
ABN AMRO, Facilicom Group, De Nederlandsche Bank en SAP
Op weg naar een eerlijke, duurzame, inclusieve wereld, speelt de inkoopkracht van publieke en private organisaties een belangrijke rol. Buy Social wil daarom dat maatschappelijk inkopen de norm wordt. Om dit te bereiken, werkt Buy Social samen met impactondernemingen en inkopende organisaties. De publieke en private organisaties in het groeiende Partnernetwerk van Buy Social leren van elkaar om maatschappelijk inkopen in hun organisatie te integreren. De Buy Social Market biedt inkopers toegang tot een divers aanbod, terwijl impactondernemingen een plek in de grootste impact first-etalage van Nederland krijgen. Ook reikt Buy Social samen met partners impactondernemingen handvatten aan om beter bij inkoopvragen aan te sluiten.
Gemeente Amsterdam
In verdere samenwerking met CollectiveUp, Social Good Accelerator, Impact Hub, Eurecat, Cluj IT, Université Libre de Bruxelles, FARI
Het project heeft als doel sociale economieorganisaties, met name sociale midden- en kleinbedrijven, te ondersteunen in hun digitaliseringstraject, met een focus op AI, data en innovatieve bedrijfsmodellen. Door samenwerking tussen sociale en digitale midden- en kleinbedrijven en ondersteunende organisaties, bevordert het project de ontwikkeling van digitale vaardigheden en kennisuitwisseling.
Social Enterprise NL
Starters (voorheen Starters4Communities)
In verdere samenwerking met
Fawaka Ondernemersschool en Impact Makers Community
Futureproof is een gratis trainingsprogramma impact ondernemen voor iedereen van 18 t/m 29 jaar. Wereldverbeteraars in spé ontwikkelen hun talenten en leren hoe zij op een ondernemende manier kunnen bouwen aan een sociale en duurzame toekomst. Met dit programma wordt sociaal ondernemerschap toegankelijk voor alle Nederlandse jongeren. Ook de bijdragen van sociaal ondernemers zijn hier van belang.
Stichting Voor Goed
GoedAannemen010 is dé wegwijzer voor het bedrijfsleven in Rotterdam om het team uit te breiden met een OPwerker: een werkzoekende met onbenut potentieel. Deze tool helpt Rotterdamse werkgevers om snel de weg te vinden naar geschikte OPwerk-partners: lokale organisaties die OPwerkers begeleiden naar een passende vervolgstap. In een stad waar meer dan 30.000 mensen geen passend werk hebben, biedt GoedAannemen010 een laagdrempelige oplossing voor bedrijven die mogelijk obstakels verwachten bij het aannemen van een OPwerker. De tool zorgt voor eenvoudige en snelle verbinding met organisaties die deze werkzoekenden kennen en klaar staan om te ondersteunen. Zo draagt GoedAannemen010 bij aan een inclusieve arbeidsmarkt en biedt het bedrijven de kans om waardevol talent binnen te halen, terwijl ze tegelijkertijd bijdragen aan de samenleving.
Stichting Voor Goed
Via GoedInkopen010 kunnen impactondernemers hun producten en diensten aanbieden. Door in te kopen bij impactondernemingen, versterk je niet alleen je eigen bedrijf, maar draag je ook bij aan de duurzame groei van de stad en het welzijn van kwetsbare groepen. Bewust inkopen stimuleert innovatie, samenwerking en duurzame economische ontwikkeling in Rotterdam. Begin met kleine stappen door je inkoopproces te analyseren en samen te werken met lokale impactondernemers. Vooroordelen spelen een grote rol bij het belemmeren van de toegang van impactondernemers tot grote inkoopprocessen. Vooroordelen over schaal, betrouwbaarheid, kosten en risico’s maken het voor impactondernemers lastig om erkend te worden als waardevolle partners. Dit belemmert innovatie en vertraagt de overgang naar een duurzame economie. Voor Goed biedt oplossingen door bewustwording te creëren, transparantie te bevorderen en samenwerkingskansen te vergroten. Zo kunnen impactondernemers en inkopers effectief samenwerken om gezamenlijk maatschappelijke doelen te bereiken.
FNO – Zorg voor kansen
Breedweer
In verdere samenwerking met Oscar Circulair en Fun Forest
FNO zet zich in alle programma’s in voor én met mensen in kwetsbare situaties. Impactondernemingen kunnen voor hen van grote betekenis zijn. Veel impactondernemingen creëren kansen voor mensen in een kwetsbare situatie, zoals: werkplekken met begeleiding, hulp bij schulden, laagdrempelige sport of sociaal contact. Het kan van alles zijn, maar het doel van een impactonderneming is altijd om de wereld te verbeteren. Impact door Groei is een nieuw programma van FNO. Hun droom is: ‘Door de groei van impactondernemingen te stimuleren, kunnen alle mensen in kwetsbare situaties in Nederland optimaal, naar wens en vermogen, meedoen in de samenleving.’
Starters (voorheen Starters4Communities)
Gemeente Utrecht
KplusV
Social Enterprise NL
In verdere samenwerking met 17 andere partijen
Impact030 is de drijvende kracht achter impactondernemerschap in Utrecht. Impact030 biedt advies, een individueel Impuls-traject voor impactorganisaties en een groeiende impactondernemers community. Het doel van impact030: ondernemerschap met impact bevorderen en Utrecht aanmoedigen om zaken te doen met impact. Impact030 biedt ook een kaart met overzicht van impactondernemers in de stad en omliggende gemeenten.
Stichting Voor Goed
Inzicht in waar impactondernemingen gevestigd zijn en wat ze doen, is essentieel om hun bijdrage op waarde te schatten. Om die reden heeft Voor Goed Agency deze impactkaart ontwikkeld, speciaal voor de arbeidsmarktregio Rijnmond. De bedrijven die je hierop terugvindt zijn in deze regio gevestigde organisaties met een verdienmodel. De impact die gecreëerd wordt valt grotendeels in deze regio, maar gaat bij sommige ondernemingen ook de grenzen over. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die zich richten op een eerlijke keten met buitenlandse partners, of bedrijven die op meer plaatsen in Nederland gevestigd zijn.
Impact Oost
Gemeente Apeldoorn
ROZ
In verdere samenwerking met gemeente Zwolle, gemeente Deventer en provincie Overijssel
Impact Oost is een initiatief van een aantal gemeenten binnen de provincies Overijssel en Gelderland. Impact Oost heeft als doel ondernemers, overheid en instanties te stimuleren om meer impact te maken, door alle relevante informatie, initiatieven en nieuws over impact ondernemen op één plek te delen. Op het inkoopplatform kun je alle impact ondernemers vinden waar je sociaal kunt inkopen.
Social Enterprise NL
In verdere samenwerking met Social Change Innovators (SCI) en Catalyst 2030l
In samenwerking met Social Change Innovators (SCI) en Catalyst 2030 ontwikkelt Social Enterprise NL een gratis onlinecursus voor sociale ondernemers wereldwijd om de effectiviteit van hun beïnvloedingsstrategie te ontwikkelen en te verbeteren.
Gemeente Haarlem
Stadsgarage Haarlem/Kennemerland
Je kunt als impact ondernemer uit Kennemerland terecht bij de Kennemer Impact Helpdesk. Dit gratis servicepunt helpt je de weg te vinden binnen de gemeente en de stad. Voor o.a. advies over regels, vergunningen en procedures van de gemeente. Maar ook voor impact evenementen in de stad en trainingen voor en door impact ondernemers. Hier ben je op de juiste plek voor informatie en kennis, om samen bij te dragen aan een regio met meer impact.
Gemeente Haarlem
Stadsgarage Haarlem/Kennemerland
In verdere samenwerking met de andere regiogemeenten Zuid-Kennemerland & IJmond en MEO
Het Kennemer Inkoop Platform is bedoeld om sociaal, innovatief en duurzaam inkopen te stimuleren. Bedrijven en organisaties kunnen met hun inkoopbeleid een positieve bijdrage leveren aan een inclusieve en duurzame samenleving. Met het Kennemer Inkoop Platform worden impact ondernemers makkelijk vindbaar voor inkopers. Ook organiseert het Kennemer Inkoop Platform regelmatig SROI-bijeenkomsten, workshops en matchmaking events voor inkopers en impact ondernemers. Zo helpen ze inkopende partijen en maatschappelijke ondernemingen uit de regio dichter bij elkaar te brengen.
Social Finance NL
In verdere samenwerking met CIRCL
Podcast over geld en impact, waarin Social Finance NL je meeneemt in het landschap van impactinvesteren en je bijpraat over het laatste nieuws uit de impacteconomie. Money Matters wil dé podcast zijn voor al het impactnieuws. Iedere twee weken verschijnt er een aflevering met actuele nieuwtjes uit de voorafgaande week, die host Ruben Koekoek bespreekt met een van de vaste co-hosts, zoals actueel impactnieuws, recente ontwikkelingen rondom impactinvesteren en de impact achter het algemene nieuws. Vaste co-hosts zijn Jamy Goewie (partner Shaping Impact Group), Björn Vennema (mede-directeur Social Finance NL) en sinds kort Marian Spier (oprichtster TedX Women en FEMStart).
National Competence Centre
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Social Enterprise NL
Universiteit Utrecht
In verdere samenwerking met Stichting CAOP
Het National Competence Centre for Social Innovation (NCC SI) is in Nederland in de zomer van 2024 van start gegaan. Gedurende drie jaar gaat het NCC SI zich inzetten om sociale innovatie in Nederland te bevorderen en samenwerkingen op Europees niveau te verkennen. Het NCC SI brengt verschillende expertises samen. Door het uitvoeren van onderzoek, het delen van kennis, het bijeen brengen van experts, en de inzet van proeftuinen zet het NCC SI zich in om sociale innovatie te bevorderen. Startpunt van het project is het in kaart brengen van de huidige status (mapping) van sociale innovatie in Nederland.
Social Enterprise NL
In verdere samenwerking met LSA Bewoners en de Nationale Postcode Loterij
Ondernemen met je Buurt is het landelijk programma dat buurtbewoners helpt om maatschappelijke, duurzame impact te creëren. Het programma deelt kennis, vergroot vaardigheden en maakt bewonersbedrijven zichtbaar. Buurtbewoners kunnen meedoen om hun goede idee of initiatief uit te laten groeien tot een succesvol bewonersbedrijf.
Impact Noord
Gemeente Groningen
In verdere samenwerking met provincie Groningen en New Nexus
Op Platform Goed Inkopen vind je een uitgebreid aanbod producten en diensten van impactmakers uit Groningen, Friesland en Drenthe. Als consument of inkoper kan je hier inspiratie opdoen voor je volgende aankoop. Zo wordt bijdragen aan een eerlijke, lokale en duurzame economie wel heel makkelijk!
Rotterdam Impact Coalitie
Gemeente Rotterdam
Social Impact Fonds Rotterdam
Stichting Voor Goed
THRIVE Institute B.V.
Voor Goed Agency, Social Impact Fonds Rotterdam, THRIVE institute en Gemeente Rotterdam slaan de handen ineen om van sociaal ondernemerschap de norm te maken. Op die manier dragen ze bij aan de transitie naar de betekeniseconomie. De focus ligt op het zorgen dat kwetsbare doelgroepen naar vermogen kunnen participeren in Rotterdam. Ze volgen hierin de volgende drie lijnen:
- Sociaal ondernemerschap aantrekkelijker maken, professionaliseren en verstevigen.
- Het ‘verleiden’ van regulier bedrijfsleven om socialer te ondernemen.
- Kennis en ervaring delen om het ecosysteem te optimaliseren en van anderen te leren.
Universiteit Utrecht
Hogeschool van Amsterdam
Hanzehogeschool Groningen
Windesheim Hogeschool
Avance Impact
City Deal Impact Ondernemen
Impact Noord
KplusV
Platform31
Social Enterprise NL
Social Finance Matters
Starters
Gemeente Amsterdam
Gemeente Utrecht
In verdere samenwerking met 13 andere partijen
Sociale en gemeenschapsgerichte ondernemers identificeren verwaarloosde maatschappelijke problemen en bieden innovatieve oplossingen. Maar ze worstelen met het opschalen van hun initiatieven om hun volledige potentieel te bereiken. Verschillende belanghebbenden vergroten de complexiteit, en dominante spelers vormen barrières voor opschaling. Het Scentiss-onderzoeksproject brengt een uniek, multidisciplinair consortium van academische onderzoekers, sociale ondernemingen en belanghebbenden samen om deze uitdagingen aan te pakken. Het belangrijkste doel is om nieuwe kennis te ontwikkelen die de opschaling van sociaal ondernemerschap en innovatieve oplossingen bevordert, gebaseerd op samenwerkingsgerichte leerprocessen en nieuwe hulpmiddelen. Centraal in Scentiss staat een reeks casestudies gericht op de energietransitie en lokale zorg. Het consortium vertaalt hun bevindingen naar haalbare, uitvoerbare strategieën via schaalbare, bottom-up-initiatieven voor sociale ondernemingen en ontwikkelt een leertraject voor professionals.
Stadsgarage Haarlem/Kennemerland
In verdere samenwerking met Nova College, Sakky en Samiedu (Finland), Essenia UETP en Comune di Baronissi (Italië)
S.E.E.D. is een samenwerkingsverband tussen 6 organisaties uit Finland, Italië en Nederland, gefinancierd door de Europese Unie. De zes partners willen met het project een substantiële bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het lokale ecosysteem voor sociaal ondernemers. Dit project brengt onderwijsinstellingen samen met experts op het gebied van sociaal ondernemerschap om het ecosysteem van sociale ondernemingen vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Verschillende stakeholders en hun rollen en verantwoordelijkheden worden in kaart gebracht, en specifiek de rol van kennisinstellingen binnen dit ecosysteem onderzocht. Het doel is om succesfactoren en valkuilen te identificeren om het ecosysteem te versterken, en om de benodigde kennis en vaardigheden voor sociaal ondernemers om internationale leeruitkomsten te ontwikkelen, te analyseren en vast te stellen.
Sociaal Ondernemen Haaglanden
Social Club Den Haag
Gemeente Den Haag
In verdere samenwerking met alle andere gemeenten regio Haaglanden
Het platform Sociaal Ondernemen Haaglanden is ontworpen om de inkoop van producten en diensten bij sociale ondernemingen in de regio Haaglanden te bevorderen, om samen een grotere impact te realiseren. Sociaal Ondernemen Haaglanden is speciaal ontwikkeld voor alle sociale ondernemingen in de regio Haaglanden die zich richten op arbeidsparticipatie en waar ten minste 15% van het personeel extra aandacht nodig heeft. Om het waardevolle werk van deze ondernemingen te ondersteunen, moedigt Sociaal Ondernemen Haaglanden iedereen aan om bij deze bedrijven in te kopen.
Gemeente Amsterdam
De Omslag
City Deal Impact Ondernemen
In verdere samenwerking met MKB Amsterdam
Sociale firma’s zijn een bijzondere groep sociale ondernemers. Zij creëren arbeidsplekken voor Amsterdammers met een arbeidsbeperking en bieden dagbesteding voor kwetsbare groepen. Daarmee zijn sociale firma’s belangrijke partners voor een grote sociale uitdaging waar Amsterdam voor staat. Sociale zaken is de etalage voor sociaal inkopen in Amsterdam.
Je hebt gezocht op
Bart de Bart (SWOM): “Als de publieke inkoopkracht naar sociaal ondernemers gaat, is er geen euro subsidie meer nodig”
Bart de Bart (SWOM) over sociaal inkopen “Als de publieke inkoopkracht naar sociaal ondernemers gaat, is er geen euro subsidie…
Lees meer >(Webinar) Modelleren van brede welvaart op regionaal en lokaal niveau: van theorie tot beleidsvorming
(Webinar) Modelleren van brede welvaart op regionaal en lokaal niveau: van theorie tot beleidsvorming Vrijdag 5 april 2024, 14.00-16.00 uur…
Lees meer >Inspiratiesessie 28 maart: Aanbesteden met impact, het kan áltijd! Over het opschalen van MVOI beleid in je gemeente.
Inspiratiesessie 28 maart: Aanbesteden met impact, het kan áltijd! Over het opschalen van MVOI beleid in je gemeente. Op donderdag…
Lees meer >Social Enterprise NL stuurt brief aan formateur Plasterk met betrekking tot impact ondernemen
Social Enterprise NL stuurt brief aan formateur Plasterk met betrekking tot impact ondernemen Samen bouwen we aan een economie waar…
Lees meer >Aandacht voor Impact Ondernemen op Congres Brede Welvaart
Aandacht voor Impact Ondernemen op Congres Brede Welvaart Op vrijdag 15 december organiseerde de Impact Economy Foundation de Nationale Conferentie…
Lees meer >Geslaagde presentatie van de Toolbox Ondersteuning Impact Ondernemen op G40 netwerkdag
Geslaagde presentatie van de Toolbox Ondersteuning Impact Ondernemen op G40 netwerkdag Op donderdag 11 januari vond de G40 netwerkdag voor…
Lees meer >