De kop is eraf! Drie lessen van dag 1 van de leergang ‘ruimte maken voor impact ondernemen’
Dag één van de leergang ruimte en vastgoed voor impact ondernemen zit er op. Een enthousiaste groep van vijftien ambtenaren concentreerde zich op de vraag: hoe kan ik in mijn gemeente ruimte maken voor ondernemers die maatschappelijk van waarde zijn. Drie lessen die blijven hangen:
- Meest herkenbare uitdaging: hoe breek je door zuilen heen? De systeemwereld matcht vaak niet met de vraag uit de praktijk. Dit vraagt lef van ambtenaren en politici.
- Belangrijkste advies: keep it simple. Breng als publieke partij kwalitatieve condities in bij gebiedsontwikkeling of verkoop van vastgoed maar houd het binnen de perken. Neem een voorbeeld aan impactfondsen zoals het Stadmakersfonds. Zij werken met maatwerk criteria, onderling afgestemd en in behapbare proporties.
- Kansrijk besef: Je kunt als gemeente meer dan je denkt! Maak ruimte voor impact ondernemen door:
- vastgoed beschikbaar te stellen;
- subsidies voor verbouwing of renovatie in te regelen;
- garantiefonds in te richten met banken en investeerders;
- netwerk (makelaars, ontwikkelaars, eigenaars) in te zetten;
- grondbeleid slim in te zetten (voorwaarden in tenders)
- expertise beschikbaar te stellen
- communicatie op te zoeken d.m.v. excursies, expertsessies, manifestaties etc
Het inspirerende voorbeeld van Bijzondere Plekken en Landhuis Blom stemt positief. Met zeer veel dank aan de bevlogen inzet van deze sprekers: Tony Wijntuin (Wyne), Jaap Schoufour (Stipo), Marc van Leent (Bijzondere Plekken) en Levi Heijnen (Landhuis Blom) en de deelnemende gemeenten. Op naar dag twee!