Oproep aan maakindustrie: benut sociaal ontwikkelbedrijf beter

Secrid en Cedris lanceren op de Dag van de Arbeid een campagne met een oproep aan de maakindustrie: benut sociale ontwikkelbedrijven beter. Ongeveer 125.000 mensen met een arbeidsbeperking hebben momenteel geen werk, maar willen wel aan de slag. Gezien het personeelstekort in de maakindustrie, is het volgens beide hoog tijd om aansluiting te vinden bij dit onbenutte potentieel.

De oproep komt rechtstreeks uit de industrie zelf, want Secrid is maker van design-portemonnees. Het bedrijf heeft de handen ineengeslagen met Cedris, de landelijke vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt. Samen hopen ze de rest van de industrie te motiveren om meer werk te bieden aan mensen met een beperking en daarvoor aan te kloppen bij sociale ontwikkelbedrijven.

Andere ondernemingen kunnen daarbij leren van de ervaring van Secrid. Al jarenlang heeft het bedrijf de eigen productie namelijk deels ondergebracht bij beschutte werkplaatsen van DZB, Spaarne Werkt en Werkse!. Daarmee biedt Secrid inmiddels werk aan 152 mensen met een arbeidsbeperking.

Tekst loopt door onder de video.

In een vandaag gepubliceerd whitepaper, delen Secrid en Cedris vijf adviezen om sociale ontwikkelbedrijven in het productieproces te integreren:

De campagne maakt helder dat ondernemen met impact niet alleen idealisme hoeft te zijn, maar op steeds meer gebieden een noodzaak wordt – bijvoorbeeld omdat anders de productiecapaciteit onder druk komt te staan. Tegelijk zijn veel bedrijven nog niet bewust van de toegevoegde waarde van mensen met een arbeidsbeperking of weten ze niet hoe ze een samenwerking aan moeten pakken.

Daar komt bij dat sociale ontwikkelbedrijven het de afgelopen jaren zwaar hebben gehad door bezuinigingen. Het kabinet maakte onlangs geld vrij om ze te behouden en te ondersteunen. Als sociale ontwikkelbedrijven beter benut worden, gaan ze een stabielere toekomst tegemoet – en krijgen meer mensen met een beperking de kans om werk te vinden dat bij ze past.

Afbeelding: Secrid