Regionale inkoopplatforms nemen toe

Goed nieuws voor Gelderse en Overijsselse impactondernemers. Hun aanbod wordt vanaf nu automatisch gepresenteerd op inkoopplatform Impact Oost, dat 4 april 2024 feestelijk is gelanceerd. Een maand eerder werd een soortgelijk feestje gevierd voor de lancering van het Sociaal inkoopplatform Haaglanden. In diezelfde periode heeft de gemeente Utrecht, op de eigen website, lokale impactondernemers letterlijk in kaart gebracht. Waarom al die regionale aandacht voor impact ondernemen? En welke platforms zijn er nog meer?

Regionale inkoopplatforms brengen verschillende belangen bij elkaar. Lokale overheden, maar ook andere organisaties, hebben er belang bij als ze met de inkoop van producten en diensten de plaatselijke economie stimuleren. Daarnaast maken impactondernemers vaak lokaal impact, bijvoorbeeld door in de regio baankansen te bieden aan mensen met uitdagingen op de arbeidsmarkt. En als je de moeite neemt om bij deze ondernemers in te kopen, wil je natuurlijk ook enige zekerheid dat de beloofde impact wordt waargemaakt.

Regionale platforms

Daarom zie je steeds vaker platforms ontstaan die het lokale aanbod bij elkaar brengen, met daarbij transparante informatie over de impact die de aanbieders maken. Zo vinden Rotterdamse inkopers en impactondernemers elkaar al jaren via het platform Goed Inkopen van Voor Goed Agency, waarop bijna zestig ondernemingen te vinden zijn. Voor Goed heeft in 2023 ook de ‘stadskaart voor impact ondernemen’ gelanceerd onder de naam Impactondernemen010: een interactieve kaart met daarop bijna 180 ondernemingen. Een ander al langer bestaand lokaal initiatief is het Kennemer Inkoop Platform, een samenwerking tussen onder meer de regiogemeenten Zuid-Kennemerland en IJmond en Stichting Stadsgarage; inmiddels hebben bijna honderd ondernemers hun weg naar dit platform gevonden.

En ook elders in het land vind je impactplatforms. De Omslag heeft het lokale aanbod van de gemeente Amsterdam bijeengebracht op Sociale Zaken. Het Platform Goed Inkopen van Impact Noord, brengt sinds 2022 aanbod uit Groningen, Friesland en Drenthe bij elkaar en Stérk. Brabant is hét platform voor, de naam zegt het al, aanbod met impact uit Brabant.

Landelijk aanbod

Ondanks de inzet van de regionale platforms, zal het niet voor elk product of dienst mogelijk zijn om een lokale impactondernemer te vinden. Gelukkig zijn er ook landelijke platforms. Zo kun je terecht op de Market van Buy Social, een programma van Social Enterprise NL. Als je specifiek zoekt naar circulaire producten of diensten, kun je terecht bij Servicepoint Circulair. En ook de deelnemersregisters van de Code Sociale Ondernemingen, PSO Nederland, Social Handprint, de CO2-Prestatieladder en het internationale B Corp kunnen helpen bij het vinden van aanbod met impact.

Kortom, wie met impact in wil kopen, kan op een groeiend aantal plekken terecht. En die toename maakt één ontwikkeling heel duidelijk: impact ondernemen wordt steeds normaler!

Afbeelding en video: Impact Oost