Ministerieel werkbezoek aan impact ondernemers

Impact ondernemen: werkbezoek ministeries aan impact ondernemers

Wat betekent impact ondernemen in de praktijk? En hoe past deze ontwikkeling in het beleid van de ministeries? Met deze vragen brachten twaalf beleidsmakers van de ministeries van EZK, SZW en BZK op 15 februari in Haarlem een werkbezoek aan drie maatschappelijk ondernemers.

Het werkbezoek ging uit van de City Deal Impact Ondernemen. Hier maken de ministeries van Economische Zaken en Klimaat, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties deel van uit.

Impact ondernemen in Haarlem

Robbert Berkhout, de Haarlemse wethouder voor Klimaat & Energie en Economie, opende het werkbezoek in het nieuwe kantoor van Dopper. Hij vertelde dat impact ondernemen door de loop der jaren is uitgegroeid tot een wezenlijk onderdeel van de economische ontwikkeling van zijn stad.

Stefan Panhuijsen gaf vanuit Social Enterprise NL een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in de social enterprise-beweging.

De cradle to cradle-fles van Dopper

Merijn Everaarts, oprichter van Dopper, gaf een rondleiding door het nieuwe kantoor. Daar testten de deelnemers ook de nieuwe Dopper Water Tap. Dopper heeft net een volledige cradle to cradle-fles gelanceerd. De fles is volledig gemaakt van gerecycled materiaal.

Rondleiding door het nieuwe kantoor van Dopper

Full use appelfabriek van Yespers

Een fabriek waarin je elk stukje van de appel gebruikt, van steel tot kroosje. Dat plan ontvouwde Stefan Baecke, oprichter van Yespers. Hij vertelde ook waarom de true price-methode zo belangrijk voor deze producent van inclusief en duurzaam voedsel is.

De snelle groei van Vanhulley

Vanhulley biedt in haar naaiatelier vrouwen met afstand tot de arbeidsmarkt een 1-jarig leer-werktraject. Ze produceren nieuwe producten van oude stoffen zoals kleding, met name voor de B2B-markt. Oprichter Jolijn Creutzberg vertelde hoe Vanhulley in één jaar van een idee naar een volwassen sociale onderneming groeide.

Oprichter Jolijn Creutzberg vertelt over Vanhulley

Financiering en samenwerking

Na de presentaties van de maatschappelijk ondernemers gingen de aanwezigen in gesprek met elkaar over financiering en samenwerking met grote bedrijven en overheden. Daarbij kwamen onder andere de volgende dilemma’s aan de orde:

Daarmee kwam een einde aan een informatief werkbezoek in het kader van City Deal Impact Ondernemen. De organisatie was in handen van Stichting Stadsgarage Haarlem, Vereniging Impact Noord en Social Enterprise NL.