Nieuws vanuit de City Deal-thema’s

Sinds de verlenging is de City Deal Impact Ondernemen (CDIO) georganiseerd langs zeven thema’s, die alle bijdragen aan ons doel voor 2026: impact ondernemen normaal maken. Elk thema heeft een eigen werkgroep en coördinator. Omdat we inmiddels ruim een halfjaar met deze werkwijze op weg zijn, stuurden we onlangs een uitgebreide update van alle thema-activiteiten naar onze partners. Een aantal ontwikkelingen die daarin zijn besproken, vind je hieronder in vogelvlucht.

Place-based impact investing in meerdere partnergemeenten

Place-based impact investing is een methode waarmee sleutelpartijen binnen een afgebakend gebied samen maatschappelijke uitdagingen aanpakken. CDIO-partner Rotterdam past deze methode al vijf jaar succesvol toe. Inmiddels gaan partnergemeenten Den Haag, Amsterdam, Utrecht en arbeidsmarktregio Haarlem-Velsen de methode ook introduceren. En daar blijft het niet bij: themagroep Impactfinanciering is, als aanjager van de werkwijze, druk in gesprek met andere geïnteresseerde gemeenten. Een uitgebreid artikel over vijf jaar place-based impact investing in Nederland volgt overigens binnenkort op deze website.

Impactcoalities bouwen

‘Samenwerking’ is de belangrijkste factor binnen place-based impact investing. Om die werkwijze succesvol te introduceren, is het dus belangrijk dat je lokaal een sterke impactcoalitie bouwt. De themawerkgroep Regionale impactnetwerken verstevigen en verbinden met mkb-netwerken brengt in kaart hoe je dat succesvol doet. Daarbij gaan de groepsleden elkaar, vanuit hun eigen initiatieven en ervaringen, verschillende vormen van uitwisseling en ondersteuning bieden.

Impactondernemers van de toekomst

Verschillende themagroepen helpen om de impactondernemers van de toekomst te inspireren. Themawerkgroep Impact ondernemen in onderwijs organiseerde in oktober de eerste van vijf onderwijsconferenties, om initiatieven samen te brengen, te versterken en binnen (onderwijs)organisaties te introduceren. Themawerkgroep Impact ondernemen zichtbaar maken gaat een handboek Impact ondernemen ontwikkelen. En de werkgroep Impact in het mkb gaat meer aandacht creëren voor de impact die het mkb nu (onbewust) al maakt, bijvoorbeeld door in te zoomen op familiebedrijven – bij uitstek ondernemingen die vaak al maatschappelijke meerwaarde creëren zonder zich erop voor te laten staan.

Publieke inkoop

Vanuit het thema Impactvol inkopen wordt constructief gesproken met meerdere partnergemeenten die hun impactvolle inkoop naar een hoger niveau willen tillen. Daar valt veel te winnen, want er is meer mogelijk dan publieke inkopers vaak denken. Binnen het thema is dan ook al langere tijd een inkoopgroep actief. Deze steekt veel tijd en energie in het verspreiden van het gedachtegoed en de mogelijkheden om impactvol in te kopen – bijvoorbeeld tijdens de Kennisbijeenkomst Social Return Noord Nederland in Groningen en de werkconferentie Inkopen met Impact in Amsterdam. De leden van de inkoopgroep zouden inkopers van gemeenten ook graag directe, praktische ondersteuning bieden. Het lijkt te gaan lukken om dit te realiseren – in een volgende update kunnen we hier hopelijk meer over vertellen.

Uitwisseling overheden

Ondertussen blijft de themagroep Beleid en ontwikkeling actief op verschillende (overheids)niveaus. Voor de zomer heeft de eerste uitwisseling plaatsgevonden van de Impactdialoog Lokale Overheden City Deal, een leernetwerk van ambtenaren van lokale overheden om beter samen te werken met impactondernemers. In januari 2025 komt de groep weer samen.

… en nog veel meer

Een kleine greep uit de verdere activiteiten:

  • Een rondetafelbijeenkomst over impact meten in september, georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken – een bijeenkomst voortgekomen uit de CDIO en bijgewoond door twee themacoördinatoren.
  • Succesvolle samenwerkingen tussen reguliere en impactondernemingen een podium bieden en versterken, op basis van het canvas Meer impact door samenwerking.
  • Verzamelen van best practices van samenwerkingen tussen gemeenten, het mkb, intermediaire partijen en impactondernemers – in het bijzonder de business case en financiering van dit soort coalities.
  • Het in kaart brengen van hulpmiddelen voor het mkb om meer met impact te ondernemen, zoals wet- en regelgeving, stimulerende maatregelen en fiscale en financiële voorzieningen.
  • Het organiseren van gesprekken met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.
  • Samenwerking bij het Social Enterprise Overheidscongres.
  • Uitwisseling op Europees niveau over het Social Economy Action Plan.
  • Onderzoeken hoe we alle resultaten en activiteiten kunnen borgen, zodat ze verder blijven ontwikkelen zodra de City Deal in 2026 is afgerond.

Heb je vragen over de activiteiten van een werkgroep of deze update? Neem dan contact op met de betreffende coördinator(en) of een lid het kernteam. Je vindt alle contactgegevens op deze pagina.


Afbeelding: De eerste onderwijsconferentie vanuit het thema
Impact ondernemen in onderwijs. Foto door Jeroen Loef.